Kuupäev: 14.06.2002
Valdkonnaviide: AGG; AGH
Keelesuund: inglise - eesti

en en
lager
Keelenditüüp: eelistermin
Allikaviide: [T30421 ann II]
Definitsioon: a beer brewed by bottom fermentation and stored in refrigerated cellars for clarification and maturing and usually dry, light in colour, and well carbonated [EUR]
bottom fermented beer
Keelenditüüp: sünonüüm
Allikaviide: [EUR]
lager beer
Keelenditüüp: variant
Allikaviide: [EUR]

et et
laagriõlu
Keelenditüüp: eelistermin
Allikaviide: [ESR]
Definitsioon: põhjakäärimisega õlled ehk lagerid. Põhjakäärimine toimub madalatel temperatuuridel (6-8 kraadi) umbes ühe nädala jooksul. Protsessi lõppedes settib pärm õlletanki põhja. Pärast käärimist jäetakse õlu laagerduma. Erinevate õllede laagerdusaeg on erineva pikkusega - heledate õllede puhul umbes 21 ja tumedate õllede puhul kuni 70 päeva, mille jooksul valmib vahutav, pehme ja puhtamaitseline õlu. Tuntuimaks lager-tüüpi õlleks on Pilsner. Lager-tüüpi õlled on maailmas kõige enam levinud, väidetavalt üle 90% kogu maailma õlletoodangust moodustavad lagerid. Ka kõik Eestis valmistatavad õlled on valmistatud põhjakäärimismeetodil. [4068]
Kontekst: Tumedamaid õllesid on kõige parem juua toatemperatuuri lähedasel temperatuuril. Kerge aroomi ja maitsega õllesid võib aga serverida jääkülmalt. Neile ja teistele laagerõlledele sobib 7°C. [4068]
Märkus: Saku õlletehas kasutas "laagerõlu", kuid tänapäevaks on rohkem kasutusse läinud "laagriõlu" (ka uues ÕSis); kasutatakse ka "lager" kursiivis.
põhjakäärimisega õlled
Keelenditüüp: sünonüüm
Allikaviide: [4068]
laagerõlu
Keelenditüüp: variant
Allikaviide: [4068]



Esterm  © Eesti Keele Instituut